مهندسی رباتیک

مهندسی رباتیک یک حوزه بین رشته ای است که از ترکیب علوم مختلف مانند: الکترونیک، کامپیوتر و مکانیک شکل گرفته است. بنابراین آشنایی با هر یک از این حوزه ها برای شناسایی دقیق حوزه رباتیک ضروری می باشد.

یکی از علومی که دانش رباتیک از آن نشات گرفته و مهمترین بخش آن است ، مهندسی مکانیک می باشد زیرا مهندسی مکانیک به شکل ساده وظیفه طراحی و ساخت اسکلت اصلی ربات را بر عهده دارد. در عصر جدید علم رباتیک برای پیشرفت کارخانجات ها و واحد های تولیدی بکار می رود به طوری که کارخانه ها روز به روز به این سمت روی می آورند، زیرا نتیجه ای  بهتر روند کارها  سرعت ، دقت ، و کم هزینه بودن را به همراه دارد، کارخانجاتی مانند : فولاد ، خودرو سازی ، مواد غذایی تمام اتوماتیک هستند . با توجه به اینکه رشته مهندسی رباتیک در کشورمان جدید است به همین منظور در بخش آموزش ، فرصت های شغلی خوبی را بهمراه دارد ولی به علت محدود بودن دانشگاه های ارایه دهنده این رشته مشکلاتی برای علاقه مندان ایجاد کرده است .

معرفی مشاغل- مهندسی رباتیک

مهارت های یک مهندس رباتیک : 

  • دارای ذهن و اطلاعات چند بعدی ( یکی از مهمترین مهارت ها )
  • در حوزه های مکانیک ، کامپیوتر و برق تسلط کامل داشته باشد 
  • ریز بین و دقیق باشد
  • دارای قدرت تجسم 
  • توانایی حل مسایل پیچیده
  • با سیستم های خودکار ، فرآیند تولید،طراحی ، کنترل کیفیت آشنایی های لازم را داشته باشد
  • توان پاسخگویی به  مشتریان در زمینه ساخت ربات های مورد نیازشان را داشته باشد

​​افرادی که به پژوهش و برنامه ریزی علاقه و دوست دارند با اشیای قابل لمس کار کنند، میتوانند در این رشته موفق باشند .افرادی که به سراغ این رشته می روند زمینه داشتن اطلاعات فنی خوبی دارند و از دقت بالایی برخوردار هستند همانطور که در بالا اشاره کردیم خلاق و نوآور هستند و به جزییات یک شی اهمیت و آن را تحلیل میکند .

زیر بخش های مهندسی رباتیک:

رباتیک دارای چهار بخش است و هر یک نیز به زیر مجموعه هایی تقسیم می شود:

  • مکانیک (دینامیک، ارتعاشات ، مقاومت  ، حرکت شناسی ،  مواد و سیالات)
  •  کنترل  ( کنترل دیجیتال ، کنترل خطی ،کنترل فازی)
  • کامپیوتر ( برنامه نویسی ، هوش مصنوعی ، شبکه و الگوریتم)
  • الکترونیک ( مدارات دیجیتال ، مدارات آنالوگ  )

ساخت یک ربات بدون در نظر گرفتن موارد بالا  نمی تواند اقتصادی و ایمن و پر مصرف باشد ، بنابراین رعایت هر یک از این موارد می توان به رشد این رشته و موفقیت علاقمندان کمک کند.

معرفی مشاغل - مهندسی رباتیک

مشاغل وابسته به این رشته :

مشاغل رباتیکی در صنایع راه و ترابری تاثیر بسزایی خواهند داشت که برخی از این موارد اشاره کرده ایم ،  طراحی و تولید تابلوهای هوشمند و علائم راهنمایی در مسیر ها - خط کشی اتوماتیک جاده ها - نظافت اتوماتیک​ - تولید جاده های ریلی .

همچنین در صنایع تولیدی نیز بسیار فعال است مانند :

 نصب و تولید ،نگهداری ، تعمیر و هوشمندسازی تاسیسات و تجهیزات نساجی، پوشاک و چرم ​-  شیشه و چوب ​- مواد سلولزی - صنایع شیمیایی ​- صنعت وابسته به معدن​-کارخانجات ابزارآلات و ماشین ها - صنعت تولید وسایل پزشکی و  آزمایشگاهی- برنامه نویسی بازوهای صنعتی و ... 
مهندسی رباتیک در صنعت تاسیسات و تجهیزات  هوشمند سازی شبکه گازرسانی شهری - سیستم های سرد کننده ساختمان ​- انتقال زباله ها ​- طراحی پله های برقی و آسانسور ها ​- طراحی و تولید سیستم های هشدار دهنده - طراحی و تولید تجهیزات  آشپزخانه ای و ...


در صنعت ارتباطات نیز نقش موثری دارد مانند:

ایستگاه های  ماهواره ای و  هوشمند کردن شبکه های پستی.

در صنایع خدماتی مانند :

سیستم های اطفا حریق ​- نگهبانی و حفاظت - سیستم نظامی و امنیتی.

مواردی که در بالا ذکر شد تنها بخشی از خدماتی می باشد که صنعت رباتیک و علم آن می توان اشاره کرد ، پس نتیجه میگیریم علاقه مندان به این رشته با گذراندن تحصیلات دانشگاهی و داشتن هدف مشخص در این رشته می شوند ، لازم به ذکر است که اکثر ربات های کشور وارداتی می باشد و شرکت های مربوطه در این زمینه وارد کننده و تعمیر کننده می باشند  . سالیانه مسابقات رباتیک  در ایران به منظور علاقه مند کردن دانشجویان به کار در زمینه ی ربات برگزار می شود.

کلید واژه ها

مهندسی رباتیک

هدایت تحصیلی

نوجوان

معرفی مشاغل

نویسنده:

مهدیه فرح آبادی

پست قبلی

معرفی وب سایت بلاگ

پست بعدی

حکمت های امام علی ( ع ) از حکمت 111 تا 115

در همین رابطه بخوانید :

درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

نام :
وب سایت :
دیدگاه :
پست الکترونیک :
نشانی پست الکترونیک شما نمایش داده نخواهد شد.